luis.jpg

Van luizenzuster tot jeugdverpleegkundige

Nu de scholen zijn begonnen, liggen luizen weer op de loer. Ooit hielden schoolverpleegsters dat in de gaten, nu heten ze jeugdverpleegkundigen. De weg van de ‘luizenzuster’ in 1900 naar de jeugdverpleegkundige van nu was ingewikkeld en lang.

Lees de rubriek Toen en Nu
stem.jpg

Start project ‘Hun stem gehoord’

Tijdens het 2e Nightingale Symposium vond de start plaats van het project ‘Hun stem gehoord’. Het FNI gaat 3 groepen verpleegkundigen interviewen die leiderschap hebben getoond in moeilijke situaties. Het project over de rol van verpleegkundigen bij de aidsepidemie begin jaren ’80 is al gestart.

Lees meer over het symposium
menzis.jpg

Een genereuze gift

Onlangs ontvingen we via Marcel Bosma, werkzaam bij Zorgverzekeraar Menzis, een prachtige donatie. Hiermee kunnen we een groot aantal foto’s van situaties uit de wijkverpleegkunde en van wijkverpleegkundigen, laten digitaliseren. We zijn erg blij zijn met deze mooie aanvulling op onze digitale collectie.

Bekijk ons dossier Verplegen in de wijk
hugo.jpg

Gastblog Hugo Schalkwijk

Deze zomer startte het FNI het project ‘Verpleegkundigen in de frontlinie. Strijd tegen de aidscrisis, 1982-1996’. Publiekshistoricus Hugo Schalkwijk interviewt hiervoor verpleegkundigen die zich op een speciale manier hebben ingezet in de zorg voor mensen met hiv en aids. Hij schreef voor ons een gastblog.

Lees Hugo’s gastblog
hoed.jpg

5 verpleegsters in de Rode Hoed

Wij vinden dat verpleegsters niet mogen ontbreken in het KNAW project ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’. Het FNI adopteert daarom 5 spraakmakende verpleegsters. Wie dat zijn? Kom op 19 september naar de fundraisingavond in de Rode Hoed, waar Nannie Wiegman de 5 namen bekend maakt.

Lees meer over dit project
tip.jpg

Tip voor docenten

Het schooljaar is weer begonnen. Dat betekent een nieuwe lichting studenten, die we hard nodig hebben. Een uitgelezen kans voor docenten om deze nieuwe professionals extra bagage mee te geven in de vorm van een lesje geschiedenis. 

Laat je hier inspireren
glossy.jpg

Een nieuwe glossy

Hoe promoot je het beroep van verpleegkundige? Vroeger gebeurde dat in de vorm van verpleegstersromans. De boeken over zuster Gon en zuster Juul waren populair bij meisjes. Ellen Boonstra deed onderzoek naar de leerling-verpleegster in verpleegstersromans. Daaruit ontstond een nieuwe glossy. Ze schreef er deze gastblog over.

Lees Ellen’s gastblog
postzegel.jpg

Stuur eens een kaartje! Als je nu deze bijzondere postzegels bestelt, ontvang je gratis een setje van 3 kaarten met de tekst ‘Nursing is an Art’.€ 9,95  

Naar de webwinkel
Contact Disclaimer Afmelden Webversie